Ryba* w niecodziennym wydaniu! Kolorowe warzywa pieczone w piekarniku, posypane ulubionymi przyprawami, a do tego kasza i chrupiąca ryba! Oryginalnie, zdrowo, kolorowo! 🙂
*Filet z suma możecie zastąpić inną, ulubioną rybą.
Pieczone warzywa:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 cukinii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka płynnego miodu
Marchewkę i selera pokroić w grubsze słupki, umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, posypać ziołami i papryką, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę z warzywami z piekarnika, poukładać pomiędzy nimi pokrojoną w półksiężyce cukinię, polać miodem (bardziej skropić/popisać niż polać, najlepiej robić to z dużej wysokości, by miód leciał cienką strużką i delikatnie, aczkolwiek równomiernie pokrył warzywa), posypać ziarnami sezamu i wstawić ponownie do piekarnika na 15 min.
Sum:
- 300-400 g filetu z suma
- mąka pszenna
- 1 rozbełtane jajko
- sól, pieprz
- tymianek
- olej rzepakowy do smażenia
Filet z suma oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Panierować w mące, jajku, mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Ponadto:
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- cytryna (do podania)
Na talerzu ułożyć kolejno: kaszę, warzywa, filet z suma, plasterki cytryny.
Smacznego!