Filet z suma na karmelizowanych warzywach z kaszą jęczmienną

3

Ryba* w niecodziennym wydaniu! Kolorowe warzywa pieczone w piekarniku, posypane ulubionymi przyprawami, a do tego kasza i chrupiąca ryba! Oryginalnie, zdrowo, kolorowo! 🙂

*Filet z suma możecie zastąpić inną, ulubioną rybą.

Pieczone warzywa:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 cukinii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka płynnego miodu

1

Marchewkę i selera pokroić w grubsze słupki, umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, posypać ziołami i papryką, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę z warzywami z piekarnika, poukładać pomiędzy nimi pokrojoną w półksiężyce cukinię, polać miodem (bardziej skropić/popisać niż polać, najlepiej robić to z dużej wysokości, by miód leciał cienką strużką i delikatnie, aczkolwiek równomiernie pokrył warzywa), posypać ziarnami sezamu i wstawić ponownie do piekarnika na 15 min.

2

Sum:

  • 300-400 g filetu z suma
  • mąka pszenna
  • 1 rozbełtane jajko
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • olej rzepakowy do smażenia

Filet z suma oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Panierować w mące, jajku, mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Ponadto:

  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • cytryna (do podania)

Na talerzu ułożyć kolejno: kaszę, warzywa, filet z suma, plasterki cytryny.

Smacznego!

4

Dodaj komentarz