Nowa odsłona pizzy – rolls’y! Wyśmienite mięciutkie ciasto wypełnione ulubionymi dodatkami! ❤
Porcja na 2 blaszki rolls’ów.
Składniki na ciasto:
- 525 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 270 g letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 38 g oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszek
Ponadto:
- ok. 10-12 łyżek sosu pomidorowego (np. Napoli)*
- 400 g tartej mozzarelli
- ulubione dodatki (u mnie kiełbasa żywiecka, pieczarki)
- suszone oregano
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier, wymieszać i dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrabiać mikserem, z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub świderkami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu, ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 2 części. Kolejno rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 40-45 cm Na cieście rozsmarować cienką warstwę sosu pomidorowego. Posypać tartą mozzarellą. Obłożyć ulubionymi dodatkami, posypać oregano. Zawinąć wzdłuż krótszego boku jak roladę, zlepić końce. Odcinać ok. 2 cm. kawałki i układać odciętą stroną do góry, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 200-220°C z termoobiegiem.
Smacznego!