Niesamowicie lekka i puszysta BABA DROŻDŻOWA! Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole!!! 🙂 ❤
Składniki:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 110 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 6 żółtek (L)
- 1 całe jajo (L)
- 150 g rodzynków
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- szczypta soli
Wykonanie babki rozpoczyna się od przygotowania rozczynu. Wszystkie składniki do przygotowania rozczynu, należy ubrać od składników podanych powyżej. Drożdże pokruszyć do średniej wielkości miseczki, posypać 2 łyżkami cukru zalać 0,5 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodać 5-6 łyżek mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Masło rozpuścić, przestudzić.
W misie umieścić mąkę, sól, cukier, mleko, żółtka + jajko, aromat, rozczyn, wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie kopystką. Cienką strużką roztopione masło. Dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki.Ciasto musi być elastyczne. Wyrabianie powinno zająć ok. 10 min. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to o. 1,5h.
Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, ale już krócej. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej kaszką manną formy do 1/3 jej wysokości. Ciasta jest trochę więcej. Ja robię zawsze jeszcze kilka malutkich babeczek. Trzeba pamiętać, że czas pieczenia mniejszych babeczek jest krótszy i trzeba je szybciej wyciągnąć z piekarnika. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC ok. 30 min do suchego patyczka. Zostawić na ok. 5 min w otwartym piekarniku, następnie wyciągnąć z formą na 10 min z piekarnika, następnie wyłożyć babkę z formy by odparowała.
Babkę polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i kilku kropel aromatu cytrynowego lub soku z cytryny.
Smacznego!