Inaczej go nazwać nie mogłam… Najlepszy z najlepszych! Przez lata byłam zwolenniczką serników tradycyjnych, ciężkich, nie gustując w tych lekkich, piankowych. Ten sernik jest doskonałym kompromisem i czymś pomiędzy… Sernik o niezwykle kremowej strukturze, rozpływający się w ustach. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa! ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Koniecznie zwróćcie uwagę na wszelkie wskazówki w przepisie, które zostały pogrubione. Wszystkie mają istotny wpływ na efekt końcowy. 🙂
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (użyłam prawdziwego twarogu w tzw. kiełbasie, mielonego trzykrotnie)
- 8 jajek (L)
- 100 g masła
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 45 g mąki tortowej
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 100 g rodzynek
- 150-200 g ciastek PETITKI
Blachę o wymiarach 35 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciasno PETITKI, jeden przy drugim.
Masło rozpuścić, przestudzić. Twaróg i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 170ºC (grzanie góra-dół – bez termoobiegu), w piekarniku umieścić blachę od piekarnika (na środkowym poziomie), gdyż sernik należy piec w kąpieli wodnej! Ma to ogromne znaczenie, gdyż powstająca w trakcie pieczenia para wodna sprawia, że sernik jest wilgotny, równo upieczony i aksamitny.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać twaróg porcjami, ciągle miksując. Dodać mąkę, proszek budyniowy, roztopione i przestudzone masło, zmiksować do połączenia wszystkich składników. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno białka i śmietanę kremówkę. Najpierw wmieszać delikatnie szpatułką (nie mikserem!) śmietanę do masy serowej, a następnie ubite na sztywno białka. Na sam koniec równie delikatnie wmieszać rodzynki. Masę przelać na spód blachy wyłożonej PETITKAMI. Blachę z sernikiem wstawić na blachę, która jest już nagrzana w piekarniku, wlać na nią także wrzącą wodę, tak by sięgała mniej więcej do połowy blachy w której piecze się sernik. Sernik piec w 170ºC przez ok. 70-80 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Studzić w uchylonym piekarniku, pozostawiając w kąpieli wodnej.
Ponadto:
- cukier puder
- gorąca woda
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego lub sok z cytryny/pomarańczy
Cukier puder połączyć z gorącą wodą i aromatem bądź sokiem z cytryny/pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lukier powinien być dość gęsty, ale dający się rozsmarować na serniku).
Smacznego!